• Wat Is Honkbal

  Honkbal is een slagbalspel. Dat houdt in dat er gebruik gemaakt wordt van een bal, een slaghout en er wordt bij hardgelopen. Een ander bekend slagbalspel is bijvoorbeeld cricket.

  In de rest van de wereld is honkbal bekend onder naam "Baseball". Het is een van de meest beoefende sporten ter wereld. Vooral in de Verenigde Staten, Japan, het Caraibisch Gebied en grote delen van Azië is baseball net zo populair als voetbal in Europa.

  In Europa is baseball een kleine sport. Het wordt in vrijwel alle landen gespeeld. Sportief gezien zijn Nederland en Italië de toonaangevende landen.

  Een veel gehoord misverstand is dat baseball ontdekt zou zijn in Amerika. Deze opvatting is onjuist. Al in de 18e eeuw werden er in Engeland volksspelletjes gespeeld met ballen en stokken. De bekenste waren stoolball en rounders. Een latere variant heette base ball. Engelse kolonisten namen de spellen mee naar Amerika waar het zich ontwikkelde tot het huidige baseball. De eerste officiële spelregels werden wel in Amerika vastgelegd. Dat gebeurde in 1845 door ene Alexande Joy Cartwright.

  In Nederland wordt honkbal gespeeld onder auspiciën van de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond (KNBSB). De bond heeft ca. 22.000 leden.

  Als je honkbal voor het eerst ziet lijkt het een ingewikkeld spel, maar in de praktijk valt dat reuze mee. In de brochure van de KNBSB "Honkbal in het kort" wordt het spel op een toegankelijke manier uitgelegd.

  HCAW behoort in Nederland al 50 jaar tot de toonaangevende verenigingen op het gebied van honkbal. Wij zijn op alle niveau's met teams vertegenwoordigd.

  Wil je meer weten over het spelen van honkbal bij HCAW stuur dan een e-mail naar honkbal@hcaw.nl

  Ben je iemand die ervaring heeft met het spelen op topniveau, neem dan contact op met het management van onze afdeling tophonkbal door een e-mail te sturen naar tophonkbal@hcaw.nl.

  In onderstaand filmpje worden de regels uitgelegd.