• Wat Is Softbal

  Het verhaal gaat dat softbal is ontstaan in Chicago op Thanksgiving Day 1887. Leden van de Farragut Boat club zaten in het boothuis bij elkaar in afwachting van de uitslag van de American Football wedstrijd tussen de universiteitsteams van Yale en Harvard. Toen bekend werd dat Yale had gewonnen gooide een fan van dat team ballorig een samengebonden bokshandschoen in de richting van een Harvard supporter, die het ding met een stok terug sloeg. De toevallig aanwezige sportjournalist George Hancock zag er een spelletje in en riep enthousiast "play ball !!" en de eerste softbalwedstrijd was een feit.

  Het spel ontwikkelde zich in eerste instantie als een indoor variant van baseball. Het werd ook "indoor baseball" of "kitten baseball" genoemd. Pas in 1926 bedacht ene Walter Hakanson de term "Softball". Gaandeweg ontwikkelde softbal zich van een indoor sport tot een volwassen buitensport met op veel punten een sterke gelijkenis met honkbal. In 1934 werden voor het eerst de officiële spelregels vastgelegd.

  Softbal is een sport voor zowel mannen als vrouwen. Internationaal gezien staat het damessoftbal echter in hoger aanzien. In Europa zijn sportief gezien Nederland en Italië bij het damessoftbal de toonaangevende landen. Bij het herensoftbal maken vooral Tsjechië en Denemarken de dienst uit.

  In Nederland worden de softbalcompetities gespeeld onder auspiciën van de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond (KNBSB). De bond telt ca. 22.000 leden waarvan er een kleine 5.000 softbal spelen.

  In de brochure van de KNBSB "Softbal in het kort" wordt het spel op een toegangkelijke manier uitgelegd.

  HCAW doet zowel met dames- als herenteams mee aan de competitie. Bij de jeugd zijn het voornamelijk meisjes die softballen.

  Wil je meer weten over het spelen van softbal bij HCAW stuur dan een e-mal naar softbal@hcaw.nl.

  Heb je ervaring met het spelen van damessoftbal op topniveau neem dan contact op met het management van onze afdeling topsoftbal door een e-mail te sturen naar topsoftbal@hcaw.nl.

  Softbal makkelijker dan honkbal? Dat is een misverstand!

  Bij softbal moet de pitcher onderhands gooien. Veel mensen denken daarom dat het bij softbal veel makkelijker is om te slaan dan bij honkbal. Onderstaand filmpje laat zien hoe snel en spectaculair topsoftbal is en dat het voor de slagman juist moelijker is de bal goed te raken dan voor een slagman bij tophonkbal.