• Pinkstertoernooi

 • Inleiding

  Internationaal Honk- en Softbal Jeugdtoernooi

  Sinds 1989 organiseert HCAW jaarlijks het "Pinkstertoernooi", een internationaal honk- en softbaltoernooi voor de jeugd van 9 t/m 21 jaar.

  Zoals de naam al aangeeft wordt het toernooi gehouden tijdens de Pinksterdagen. Incidenteel worden er op de zatedag voor Pinksteren ook al wedstrijden gespeeld.

  De wedstrijden worden gespeeld op de velden van HCAW en op de velden van voetbalvereniging AW naast het HCAW-complex.

  Er wordt gespeeld in drie leeftijdscategoriën:

  • Junioren (under 22)
  • Aspiranten (under 16)
  • Pupillen (under 13) 

  Verenigingen kunnen inschrijven voor het toerooi middels een inschrijvingsformulier dat te vinden is op de website van het Pinkstertoernooi. Zodra de inschrijving is geopend verschijnt er op de HCAW-website een link naar die website.

  Voor nadere informatie over het toernooi kan gebruik worden gemaakt van het e-mailadres pinkstertoernooi@hcaw.nl

 • Historie

  Het fenomeen Pinkstertoernooi

  Internationaal Honk- en Softbal Jeugdtoernooi

  Wat in 1989 begon vanuit een spontaan idee van enkele enthousiaste ouders, is inmiddels uitgegroeid tot een fenomeen van internationale allure. Het Internationale HCAW honk-en softbal Pinksterjeugdtoernooi is vandaag de dag niet meer weg te denken van de jaarlijkse evenementen kalender en mag elk jaar weer bogen op een warme belangstelling uit binnen- en buitenland.

  Het waren de heren Harry Hartman en Theo Posthouwer die in 1989 de koppen bij elkaar staken met het doel een jeugdtoernooi te organiseren bij HCAW. Zij waren zojuist teruggekeerd uit Italië, waar ze hadden genoten van het internationale honkbal jeugdtoernooi van Sala Baganza, een toernooi waar pupillen en aspiranten van HCAW al sinds jaar en dag voor worden uitgenodigd. Hartman en Posthouwer waren bijzonder onder de indruk van het Italiaanse toernooi, waaraan vele teams uit binnen- en buitenland deelnamen en hadden bij de Italiaanse organisatie hun licht opgestoken omtrent de ins en outs van het organiseren van een dergelijk grootschalig opgezet jeugdtoernooi.

  Gewapend met de in Italië opgedane kennis en met een flinke dosis enthousiasme keerden de heren terug naar Nederland om daar direct aan de slag te gaan met het organiseren van het allereerste Pinksterjeugdtoernooi van HCAW dat in 1990 gespeeld werd. In de eerste jaren was het toernooi nog redelijk kleinschalig, maar aldra groeide het uit tot een aansprekend evenement, dat zich kon verheugen op een toenemende belangstelling vanuit het buitenland. En zo trok in de loop der jaren een keur aan binnen- en buitenlandse teams naar Bussum om daar deel te nemen aan dat spectaculaire meerdaagse Pinkstertoernooi, waar je niet alleen mooie wedstrijden speelde, maar je ook nog eens de tijd van je leven had en waar je vriendschappen kon afsluiten voor de rest van je leven met jongens en meisjes uit binnen- en buitenland. En als klap op de vuurpijl kreeg je dan ook nog eens een prachtig t-shirt mee, een collectors item dat iedereen graag wilde hebben: spelers, speelsters èn supporters!

  Was de opzet van het toernooi in de beginjaren nog wat eenvoudig, in de loop der jaren werd diezelfde opzet al professioneler en daardoor ook elk jaar complexer om te organiseren. Waar de Pinkstertoernooicommissie in de beginjaren nog een makkie had, werden het voor latere commissieleden ware tropenjaren. Maar dat was en is het waard, elk jaar weer opnieuw. Jarenlang werd het deelnemersveld groter en het ruimtegebrek (lees: het gebrek aan velden) nijpender, waardoor op enig moment een limiet gesteld moest worden aan het maximaal aantal deelnemende teams. Thans strijden elk jaar zo'n 38 jeugd honk-en softbalteams om de hoogste eer en is het elk jaar weer een drukte van jewelste in de Bussumse vallei tijdens het Pinksterweekend.

   

 • History

  Pentecost Tournament

  International Youth Baseball & Softball Tournament

  In 1989, some enthusiastic parents started organizing a tournament which has grown into our famous International Youth Tournament for Baseball and Softball. 

  Mr Harry Hartman and Theo Posthouwer had just returned from Sala Baganza, Italy.

  HCAW has frequently participated in this Italian youth tournament and the two men were impressed and wanted to set up a similar event in the Netherlands.

  After learning about the ins and outs of organizing a tournament of this scale, they opened the first edition of the HCAW Pentecost Tournament in 1990.

  The first few years it was quite small, but more and more it got the attention from abroad. And so, in the years to come, many teams from the Netherlands and many European countries came to Bussum to participate in this spectacular event, playing games for two days and making new friends with boys and girls from all over Europe.

  And on top of that participants received a t-shirt at the end, a collector's item!

  Organizing this event was quite easy in the beginning, but over the years the tournament grew bigger and became more professional, making it more complex and time-consuming for the organizing committee, yet worthwhile!

  Nowadays there is a limit of around 36 participating teams, who compete for the highest honor during the weekend of Pentecost in our Baseballvalley in Bussum.