• Pinkstertoernooi

 • Internationaal Honk- en Softbal Jeugdtoernooi

  Sinds 1989 organiseert HCAW jaarlijks het "Pinkstertoernooi", een internationaal honk- en softbaltoernooi voor de jeugd van 9 t/m 21 jaar. In 2019 vindt dit toernooi voor de 30e keer plaats. Daar wil je natuurlijk bij zijn!

  Wanneer en waar?
  Niet geheel verrassend; het toernooi wordt gehouden tijdens de Pinksterdagen. Dit jaar is dat op zondag 9 en maandag 10 juni. Incidenteel worden er op de zaterdag voor Pinksteren ook al wedstrijden gespeeld.

  De wedstrijden worden gespeeld op de velden van HCAW en de aangrenzende velden van voetbalvereniging AW.

  Er wordt gespeeld in drie leeftijdscategoriën:

  • Junioren (under 22)
  • Aspiranten (under 16)
  • Pupillen (under 13) 


  Voorinschrijving/Preregistration
  Inschrijven voor het 30e HCAW Pinkstertoernooi kan vanaf nu! Vul hiervoor het online inschrijfformulier in en stuur dit voor 15 maart 2019 retour. 

  Registration for the 30th HCAW Pentecost tournament is now open! Please fill out the online registration form and return it before March 15, 2019.

  Voor vragen of meer informatie kun je een e-mail sturen naar pinkstertoernooi@hcaw.nl

 • Historie

  Wat in 1989 begon vanuit een spontaan idee van enkele enthousiaste ouders, is inmiddels uitgegroeid tot een fenomeen van internationale allure. Het Internationale HCAW honk-en softbal Pinksterjeugdtoernooi is vandaag de dag niet meer weg te denken van de jaarlijkse evenementenkalender en mag elk jaar weer bogen op een warme belangstelling uit binnen- en buitenland.

  Het waren de heren Harry Hartman en Theo Posthouwer die in 1989 de koppen bij elkaar staken met het doel een jeugdtoernooi te organiseren bij HCAW. Ze waren net teruggekeerd uit Italië, waar ze hadden genoten van het internationale honkbal jeugdtoernooi van Sala Baganza, een toernooi waar pupillen en aspiranten van HCAW al sinds jaar en dag voor worden uitgenodigd. Hartman en Posthouwer waren bijzonder onder de indruk van het Italiaanse toernooi, waaraan vele teams uit binnen- en buitenland deelnamen en hadden bij de Italiaanse organisatie hun licht opgestoken omtrent de ins en outs van het organiseren van een dergelijk grootschalig opgezet jeugdtoernooi.

  Vriendschappen voor het leven
  Gewapend met de in Italië opgedane kennis en met een flinke dosis enthousiasme keerden de heren terug naar Nederland om daar direct aan de slag te gaan met het organiseren van het allereerste Pinksterjeugdtoernooi van HCAW dat in 1990 gespeeld werd. In de eerste jaren was het toernooi nog redelijk kleinschalig, maar het groeide snel uit tot een aansprekend evenement, dat zich kon verheugen op een toenemende belangstelling vanuit het buitenland. En zo trokken in de loop der jaren verschillende binnen- en buitenlandse teams naar Bussum om deel te nemen aan het spektakel. Je speelde er niet alleen mooie wedstrijden, maar had er ook nog eens de tijd van je leven en sloot vriendschappen voor het leven met jongens en meisjes uit binnen- en buitenland. 

  Tropenjaren
  Was de opzet van het toernooi in de beginjaren nog eenvoudig, in de loop der jaren werd deze steeds professioneler en daardoor ook elk jaar complexer om te organiseren. Het werden voor de Pinkstertoernooicommissie ware tropenjaren. Maar dat was en is het waard, elk jaar weer opnieuw. Jarenlang werd het deelnemersveld groter en het ruimtegebrek (lees: het gebrek aan velden) nijpender. Daarom werd op een bepaald moment een limiet gesteld aan het maximaal aantal deelnemende teams. Inmiddels strijden jaarlijks zo'n 35 jeugd honk-en softbalteams om de hoogste eer en is het met Pinksteren een drukte van belang in de Bussumse vallei. 

   

 • History

  In 1989, some enthusiastic parents started organizing a tournament which has grown into our famous International Youth Tournament for Baseball and Softball. Mr. Harry Hartman and Theo Posthouwer had just returned from Sala Baganza, Italy. HCAW has frequently participated in this Italian youth tournament and the two men were impressed and wanted to set up a similar event in the Netherlands.

  Making friends for live
  After learning about the ins and outs of organizing a tournament of this scale, they opened the first edition of the HCAW Pentecost Tournament in 1990. 
  The first few years it was quite small, but more and more it got the attention from abroad. And so, in the years to come, many teams from the Netherlands and many European countries came to Bussum to participate in this spectacular event. Not only to play games for two days, but also to make new friends for live with boys and girls from all over Europe.

  Complex organisation
  Organizing this event was quite easy in the beginning, but over the years the tournament grew bigger and became more professional, making it more complex and time-consuming for the organizing committee, yet worthwhile! 
  Nowadays there is a limit of around 35 participating teams, who compete for the highest honor during the weekend of Pentecost in our Baseballvalley in Bussum.