• In memoriam - Daam Hoogendijk

  Op vrijdag 22 november is Daam Hoogendijk na een kort ziekbed op 95-jarige leeftijd overleden. Hij was een van de initiatoren van het honkbal in Bussum en betrokken bij de oprichting van HCAW.

  Daam Hoogendijk volgde de HBS in Amsterdam en ging daarna naar de Academie voor Lichamelijke opvoeding. Hij voetbalde aanvankelijk bij Ajax in de jeugd en begon daar ook met honkbal. Omdat hij hiervoor talent had en goed kon pitchen ging hij bij VVGA spelen in de toenmalige hoogste Eerste Klasse van de bond. Hij speelde in de competitie tegen befaamde pitchers als Roel de Mon die toen voor Schoten uitkwam. Daam gooide side arm en was linkshandig. Hij gooide curveballen met veel spin en soms tussendoor een harde fastball.

  Na zijn huwelijk verhuisde hij naar Bussum om leraar lichamelijke opvoeding te worden aan de toenmalige Gooilandschool. Daar begon hij met leerlingen van de ULO met softbal en honkbal. De eerste tijd speelde men op de speelwei aan de Burgemeester s’Jacoblaan. Omdat ook in Bussum via het voetbal gehonkbald werd kwam hij bij de voetbalvereniging Allen Weerbaar (AW) terecht waar er speelruimte was en waar ook voetballers waren die in de zomer honkbalden al sinds voor de oorlog als HC. Hier werd de honkbalafdeling door hem begonnen die later als HCAW verder zou gaan. Al spoedig komen er ook jongens van het Goois Lyceum waar ook werd gehonkbald bij die de club versterkten. Zelf honkbalde Daam ook nog mee. Het tenue was een blauw shirt met in het wit AW er op en een witte honkbalbroek. De honkbalafdeling groeide en promoveerde een aantal keren. Als de vereniging zelfstandig verder gaat als HCAW wordt Hoogendijk de eerste coach van het eerste herenteam waarin onder meer de befaamde international Rob Hoffman deel van uitmaakte.

  Hierna verhuisde hij naar Dordrecht om leraar lichamelijke opvoeding te worden aan de Kweekschool en herhaalde hij wat hij ook in Bussum heeft gedaan – met zijn studenten begint hij weer een honkbalvereniging, de Hawks. Zelf pitchte hij ook nog of speelde als korte stop. Na enkele jaren kwam aan zijn spelersloopbaan een eind door een achillespeesblessure. Hoogendijk bezocht tot op zeer hoge leeftijd  nog regelmatig wedstrijden in Dordrecht. Op elf maart 2017 was er een wedstrijd tussen het eerste juniorenteam van HCAW en dat van de Hawks. Een mooie gelegenheid om weer langs te komen om de twee teams van de beide verenigingen die hij had geholpen tot stand te brengen tegen elkaar te zien spelen. Zijn “eerste” club won de wedstrijd, met als pitcher een jongen die toentertijd zoveel jaren later op hetzelfde Goois Lyceum zat en net als Daam deed side arm gooit. Hierna was hij een maand later op 15 april te gast bij de seizoensopening van HCAW in Bussum waar hij in het zonnetje werd gezet en verscheen er een artikel over hem in Fastball Magazine.

  Wij danken Daam voor zijn jarenlange inzet voor het honkbal en onze vereniging en wensen zijn familie en vrienden sterkte met het verlies.

  Voor de belangstellenden is de rouwadvertentie hier te vinden