• Ron Jaarsma overleden

  Woensdagochtend 6 april bereikte ons het droevige bericht dat voormalig (langdurig) hoofdsponsor en clubicoon van onze vereniging Ron Jaarsma is overleden. Hij was al geruime tijd ziek. Ron mocht slechts 74 jaar oud worden.

  Zoals velen van u ongetwijfeld wel weten is Ron met zijn bedrijf Mr.Cocker Lunchrooms vele jaren hoofdsponsor geweest van onze vereniging. Toen op 4 mei 1985 de handtekeningen werden gezet onder het eerste sponsorcontract kon niemand bedenken dat de samenwerking tussen Mr.Cocker en HCAW pas dertig jaar later zou eindigen.

  Mr.Cocker was niet alleen sponsor van ons eerste Honkbalteam. Nee, vele jaren (maar niet onafgebroken) is Mr.Cocker ook hoofdsponsor geweest van het damessoftbalteam.

  Diegenen onder u die Ron hebben gekend weten dat Ron een kleurrijke persoonlijkheid was, zowel op als rond de honkbalvelden. Hij was zeer gedreven en gepassioneerd en wilde altijd alleen maar het beste realiseren. Niet alleen voor zijn club, maar voor het honkbal in het algemeen.

  Ron was meer dan een sponsor. Hij was ook de nummer-één fan van de vereniging. Ron wilde niet alleen het beste voor zijn spelers, hij hielp hen ook wanneer nodig. Maar hij wilde ook resultaten en verwachtte dat zijn spelers en coaches zich voor de volle honderd procent zouden inzetten. Wanneer iets niet goed ging of wanneer HCAW verloor, stak hij zijn ongezouten mening niet onder stoelen of banken. Diegenen onder u die hem hebben gekend zullen dat kunnen beamen. Ongeacht of er werd gewonnen of verloren, een thuiswedstrijd werd altijd afgesloten met een drankje aan de bar in de sponsorbox.
  Het waren deze eerlijke meningen, zijn gedrevenheid en zijn passie waarom hij bekend stond, maar waardoor hij ook werd gerespecteerd.

  Door de jaren heen realiseerde Ron verschillende verbeteringen en aanpassingen aan het thuisveld van HCAW in Bussum, zoals een nieuwe licht-installatie en een gerenoveerd speelveld met nieuwe dug-outs. Een andere toevoeging was de lange en ruime sponsorruimte langs de derde honk-kant.

  Het was in deze sponsorbox dat Ron liet zien dat hij een goede gastheer was. Niet alleen voor gasten en andere sponsoren, maar ook voor officials en vertegenwoordigers van de tegenstander of de Bond. Daarmee onderstreepte Jaarsma zijn instelling: Het beste willen hebben voor zijn club, zijn team en voor honkbal in het algemeen. 'Gezelligheid, Cockertijd' was de slogan van de Mr. Cocker Coffee, Tea & Lunchrooms en Jaarsma nam deze instelling ook mee naar HCAW en zijn sponsorbox. Regelmatig bediende hij zijn gasten zelf.

  Ron was altijd zelf aanwezig in de sponsorbox, in gezelschap van zijn vrouw Susan en zijn dochter Jacqueline en uiteraard de twee cocker spaniels, die model stonden voor het bekende Mr. Cocker-logo (en het oude logo van onze vereniging. Zoon Ronald stond op het veld, eerst (vele jaren) als speler, later als assistent-coach.

  Terwijl hij in de sponsorbox zat (of stond) of vanaf de tribune op andere speellocaties, volgde Ron Jaarsma altijd nauwgezet de acties op het veld. Hij kon midden in een gesprek zijn, maar zijn ogen volgden alles. En wanneer één van zijn spelers een prima actie maakte of HCAW tot scoren kwam, juichte hij en betrok daar iedereen bij die in zijn buurt stond. ,,Zag je dat, wat een actie!'', kon hij dan met stemverheffing roepen, vol van enthousiasme en met een trots gevoel.

  Zowel binnen als buiten de sponsorbox was Ron Jaarsma altijd benaderbaar voor een praatje. Dat was iets waar hij ook goed in was. Wanneer je met Ron in gesprek kwam was dat niet voor een paar minuten. Die gesprekken konden wel een tijdje duren, maar waren altijd geanimeerd. En gingen altijd over honkbal, hoe de sport beter te kunnen maken of meer aantrekkelijker voor sponsors of meer toeschouwers te kunnen trekken.

  Nadat hij zijn sponsorschap na dertig jaar had afgesloten bleef Ron Jaarsma altijd geïnteresseerd en verbonden aan 'zijn' club HCAW, ook toen zoon Ronald (assistent-) coach van Amsterdam en later hoofdcoach van Neptunus werd.

  In de dertig jaar dat Ron Jaarsma sponsor is geweest van HCAW presteerde de club veel en werd succesvol, zoals het veroveren van twee landskampioenschappen (1996 en 1998 en het winnen van de EuropaCup II (2000). Ook de Softbaldames kenden onder de naam Mr.Cocker HCAW vele successen. Het mag duidelijk zijn dat de vereniging dan ook veel aan hem te danken heeft.

  Wij condoleren Ron´s vrouw Susan, dochter Jacqueline, zoon Ronald verdere familie en vrienden en wenst hen veel sterkte met dit grote verlies.